Paragliding Slovenia • View topic - Nova vertikalna sondaža

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Nova vertikalna sondaža

Vremenske razmere za letenje, ...

Moderators: pgmateja, Ksenijab

Nova vertikalna sondaža

Postby trilko » Thu Apr 18, 2019 7:16

Dragi padalci, padalke,

Sezona je že v polnem zamahu, da pa bo lahko še boljša, smo na Kontroli zračnega prometa Slovenije (KZPS) pripravili velikonočno presenečenje – vertikalni prerez ozračja (vertikalno sondažo), ki jo lahko poiščete na spletni strani http://wx.sloveniacontrol.si.

Sondaža se generira iz Mode-S radarskih podatkov, ki jih KZPS sprejema na radarjih Charlie (CHR – »golf žogica« na Brniku) in Vrhnika (VRH – »golf žogica« na Ljubljanskem vrhu nad Vrhniko), z geografskim kriterijem na cilindru z radijem 20 NM (navtičnih milj) in višino 5000m od lokacije radarja. V praksi to pomeni, da se zajema izmerjene podatke od letal, ki letijo v tem cilindru, torej bolj ali manj od letal, ki pristajajo in vzletajo na Brniku.

Sondaža se generira »na zahtevo«, kar pomeni da ko nekdo klikne link za sondažo z radarja CHR ob npr. 09:52, bo kot rezultat dobil sondažo s povrečnimi vrednostmi vetra in temperature od vseh sprejetih podatkov na radarju CHR med 08:52-09:52 (zadnja ura). Če radarskih podatkov v zadnji uri od časa zahteve ni bilo (=ni bilo prometa na Brniku), tudi na generirani sondaži ne bo nobenih informacij. Žal naše največje letališče nima konstantno prometa čez cel dan, ampak je par t.i. peak hourov, vmes pa prometa ni. Če torej zahtevate sondažo in prej eno uro ni bilo prometa, bo sondaža prazna. Žal je sondaža omejena tudi s tem, da ne oddajajo vsa letala izmerjenih podatkov o vetru in temperaturi. V praksi je teh letal le za 5-6% celotnega prometa :( Ampak vsaka informacija je boljša od nobene informacije, sploh glede na dejstvo, da je ARSO-va sondaža izmerjena le enkrat dnevno, KZPS-jeva pa (skoraj) čez cel dan! :)

Poleg vertikalne sondaže v slikovni obliki (datoteke png) imate na voljo iste podatke v tekstovni obliki. Če bi kdo te podatke uporabil za lastno generiranje slike, ali se odločil za drugačen prikaz (npr. da bi želel narediti prikaz z zgodovino, ali da se obdrži sondaža z zadnjimi razpoložljivimi informacijami) – go ahead! Programerji, na plano! :)

Na omenjeni strani imate še 2 sladkorčka, in sicer radarsko sliko padavin z radarjev Charlie (CHR) in Pleso (PLS, letališče v Zagrebu) z zgodovino. Ta slika sicer ni tako natančna, kot je radarska slika padavin z ARSO-ta, ker kaže le močnejše odboje (=nevihte), lahko pa pride prav v primerih, ko ARSO-va slika padavin ni na voljo. Pozor: v območju direktno nad radarjem je t.i. konus tišine (cone of silence), na tem območju radar ne zazna odbojev. V praksi – pri radarju CHR ne vidimo padavin/neviht direktno nad območjem brniškega letališča!

Upam, da tole komu kdaj pride prav! Podelite povezavo s kolegi na štartu, na klubu, s prijatelji, znanci, piloti in SE VIDIMO V ZRAKU! Srečno! 

LP
Primož
trilko
fazan
 
Posts: 4
Joined: Thu Apr 14, 2016 13:25
Karma: 0

Return to Meteorologija

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...