To nedeljo se je pripetila nesreča na začetnem tečaju v Preboldu, kjer sem bil tudi sam, a nisem
videl kako se je nesreča pripetila:
http://www.slovenskenovice.si/crni-scen ... ni-padalec
Prisotni sta bila vsaj dva inštruktorja (različne šole...) in eden je potrdil, da se mu je pripetil
"asymetrical frontal collaps". Kar nekaj metrov nad tlemi, s šolskim sedežem

ki je bil čisto zraven nesreče in je oskrbel ponesrečenca je bil zelo pretresen in v šoku. Odločil
se je prekiniti s šolanjem, sam pa nisem dovolj pameten, da bi se odločil tako ali drugače.
Vreme: Sončno, Lep zimski dan, Občasen neenakomeren veter z leve ali desne gledano s pobočja.
Občasno je malce pihljalo navzdol po vzletišču. Veter se mi je zdel majhen, zgolj sapica, sunek
po mojem nikoli več kot 10 kts. Vseeno mi je bilo kakšen let kar malce neprijetno v zraku,
vendar sem mislil, da padalo kaj takega brez težav prenese.
Zanima me še "drugo mnenje" pri naslednjih vprašanjih:
- Kako je z varnostjo šolskih padal (EN A in EN B)? Imam precej slabši občutek, kot na začetku tečaja,
ko sem slišal kako so moderna padala sedaj "full stabilna". Bil sem predhodno kar prepričan, da se
šolsko padalo ne more tako hitro zapreti, še posebej ne na lep, zimski dan brez slabega vremena,
na šolskem poligonu.
- Kako je s padcem v primeru delnega zaprtja padala. Kakšne hitrosti padanja dosežeš in ali sedež z
air-bagom ali peno prepreči resne poškodbe? Loviti se na trtico je brrrrrr.....
- Kot začetnik, če se znajdeš v vetru, ki je "čuden" in ne znaš aktivno vozit padalo. Koliko zategneš bremze,
da je šolsko padalo čim bolj stabilno in je verjetnost za kolaps čim manjša?