Paragliding Slovenia • View topic - ** DOLŽINE VRVIC ! - meritve **

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

** DOLŽINE VRVIC ! - meritve **

Opisi dobrih/slabih izkušenj pri letenju z jadralnimi padali in zmaji.

Moderators: pgtoni, Iv@nl

** DOLŽINE VRVIC ! - meritve **

Postby ducy » Wed Aug 20, 2014 8:36

Pozdravljeni


Vsi se zavedamo, da je varnost v jadralnem padalstvu na prvem mestu in da moramo za to najprej poskrbeti sami.
Kot XC preletaš in kot PWC tekmovalec, se zavedam da je zelo pomembna tudi performančnost padala. Prav tako, pa vsi stremimo k temu, da je padalo v najboljši možni »kondiciji«. Kar seveda posredno zopet botruje k sami varnosti.
Odlične performance padal pa si ne želimo le tekmovalci, oz. piloti tekmovalnih padal, saj dan danes delamo izjemne prelete s padali nižje klase, katera so postala odlične »XC mašine«, ki prav tako potrebujejo nekaj več pozornosti, kot nekoč.
Za doseganje boljših performanc se je (poleg tudi drugih dejavnikov) zmanjšalo št. vpetja vrvic, ter preseki in tip vrvic. Vse to pa botruje k temu, da se dolžine vrvic (s časom uporabe in tudi neuporabe) močno spreminjajo.
Vsi pa vemo (oz. bi morali) da je trim padala (oz. vpadni kot) zelo pomemben, za njegovo performančnost, oz. še bolj za njegovo varnost.
Laično bi večinoma predvidevali, da se nam vrvice daljšajo (raztegujejo), pa temu ni tako. V osnovi se vrvice krčijo – krajšajo. Ene bolj druge manj.
Večina novejših padal je močno reducirala vpetja oz. št. linij ter presek vrvic.
Če k temu botruje še napačna dolžina vrvic (krajše na zadnjem delu krila), se kaj hitro lahko zgodi da bo padalo nagnjeno k prevlečenemu letu ali negativi.
Takšno padalo, bo poleg slabih letalnih lastnosti, v danih trenutkih tudi zelo nevarno.
Nekaj o problematiki vrvic si lahko preberete tudi na forumu:
http://www.paraglidingforum.com/viewtop ... 19#p426619

Sporočam, da sem sam pričel z izvajanjem meritev – dolžine vrvic jadralnih padal različnih proizvajalcev.
Po dogovoru lahko, v kolikor je/bo to mogoče, vrvice korigiram in prilagodim padalo nazivnemu vpadnemu kotu.
V kolikor to ne bo možno, bo predlagana zamenjava vrvic.
Za določene modele sem od proizvajalcev že pridobil potrebno bazo podatkov in pripravil tabele. V kolikor pa imate bolj »specifičen« model, pa bom to pridobil.

Meritev bo izvedena s certificiranim laserskim merilnikom, katerega uporabljajo proizvajalci padal, oz. testne hiše, ter napravo za konstantno prednapetje vrvice, ki je pri tem potrebna.
Vse meritve vam bodo podane v tabeli z jasno podanimi odstopki ter ali so vrvice v ustreznih tolerančnih mejah. Podane bodo tudi vrednosti za morebitne potrebne korekcije.

Kako pogosto je potrebno izvajati meritve je odvisno od tipa padala, oz. št. »vpetij v vrsti« (po domače ... 2-linijc, 3-linijc, itd..)... njegove starosti in uporabe, itd...
Toleranca, oz. dovoljena tovarniška odstopanja na celotni dolžini vrvic je do 10mm (po pravilu, od karabina do vpetja na padalu oz. kupole).
Najbolj so k temu seveda podvržena »2-linijska« padala, ki potrebujejo korekcije (po lastnih izkušnjah) vsakih cca. 30-40h, v kolikor želimo imeti padalo res v »top kondiciji«. Kar pa seveda ne pomeni da so 3-linijska padala dosti manj podvržena tem spremembam. Prav hitro se zgodi da imamo v enem letu razlike tudi do 40 – 50mm, lahko tudi več!! Kar je lahko že precej alarmantno.

Za več informacij sem dosegljiv:
paradusan@gmail.com
ali 031-606-148

Dusan O.
Attachments
lines-pic_3-.jpg
lines-pic_3-.jpg (76.15 KiB) Viewed 26322 times
lines-pic_1-.jpg
lines-pic_1-.jpg (67.66 KiB) Viewed 26322 times
exploring the 3rd dimension
User avatar
ducy
jastreb
 
Posts: 327
Joined: Fri Jul 07, 2006 20:19
Karma: 0

Return to Varnost pri letenju (Safety and Incidents in flight)

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...