Paragliding Slovenia • View topic - Zbirka žičnic v Sloveniji - OpenAir format

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Page 1 of 1

Zbirka žičnic v Sloveniji - OpenAir format

PostPosted: Fri Apr 02, 2021 9:49
by SkyHigh
https://lzs-zveza.si/zbirka-nevarnih-objektov-zicnice-za-prosto-letenje-v-sloveniji-in-okolici/

Zbral sem podatke zajl, vlečnic, sedežnic in žičnic v Sloveniji in bljižni okolici ter jih zapisal kot zračne prostore klasifikacije "nevarne cone". Zračni prostori so dolžine žičnice, širine 50m ter višine do 50m AGL. Na ta način si lahko naložite OpenAir datoteko na vaš inštrument, ki bo zračne prostore narisal in vas opozoril v kolikor ste preblizu (če seveda to inštrument omogoča).

Aktualna baza zajl je na voljo na strani LZS: https://lzs-zveza.si/jadralno-padalstvo-in-zmajarstvo/ (na dnu)

Za pregled baze lahko uporabite: https://airspaces.bargen.dev/ (enostavno povlečete OpenAir datoteko v okno)

Par posebnosti:
- trenutno Oudie opozarja na zračne prostore z AGL definicijo ne glede na vašo višino, zato priporočam da si opozorila za nevarne cone izključite (še vedno bodo vidna, v kolikor je datoteka aktivirana).
- za uporabo baze v XCSoar, LK8000, C-Pilot Pro uporabite datoteko z višinami v feetih.

V kolikor veste za kakšno zajlo, ki ni v bazi, prosim pošljite geografske podatke na jpz@lzs-zveza.si in jo bomo dodali.

LP, Tilen Ceglar

Re: Zbirka žičnic v Sloveniji - OpenAir format

PostPosted: Fri Apr 02, 2021 20:36
by Turčin
Tole s 50m AGL in opozarjanjem ne glede na višino nisem čisto dojel. 50m AGL je gotovo premalo za Velko ali Zvoh, na Kališču in Križki pa nima smisla, da te moti na 2000m? Če se ti da, še malo bolj razloži za nas butlje. ;)
Sicer pa pohvala!
Se da s tem nafutrat FlyMe?

Re: Zbirka žičnic v Sloveniji - OpenAir format

PostPosted: Fri Apr 02, 2021 22:47
by SkyHigh
Turčin wrote:Tole s 50m AGL in opozarjanjem ne glede na višino nisem čisto dojel. 50m AGL je gotovo premalo za Velko ali Zvoh, na Kališču in Križki pa nima smisla, da te moti na 2000m? Če se ti da, še malo bolj razloži za nas butlje. ;)
Sicer pa pohvala!
Se da s tem nafutrat FlyMe?


Trenutno so vsi prostori okoli zajl definirani z zgornjim limitom 50m AGL. Trenutna verzija na Oudiju 3-5 ne omogoča "prava" opozorila na vstop v zračne prostore, ki so definirani z AGL. To pomeni, da v kolikor imaš na Oudiju vključena opozorila za zračne prostore nevarne cone, boš prejel opozorila za vstop v zračni prostor samo po geo. višini in širini, ne glede na tvojo višino. Zato priporočam, da nimaš vključenih opozoril. Že sam prikaz zračnih prostorov bistveno pomaga, da se zavedaš zajl v bližini. Se pa dela na tem da bodo opozorila bolj "pametna".

Kako so opozorila rešena na drugih inštrumenih nisem še preveril, prav tako nisem siguren za FlyMe, sem pa tudi Aljoši dal to bazo v vednost.

Re: Zbirka žičnic v Sloveniji - OpenAir format

PostPosted: Sat Apr 03, 2021 12:51
by Turčin
Aha.
Bohlonaj.

[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...