Paragliding Slovenia • View topic - izračunavanje kilometrov

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

izračunavanje kilometrov

Vse o OLC tekmovanju. Opisi posameznih XC preletov in doživetja na preletu. Kaj bi še lahko storili, da bi bil vaš prelet daljši, kje ste se ušteli, da ste scurili...?

Moderators: pgtoni, Iv@nl

izračunavanje kilometrov

Postby luiz » Mon Oct 19, 2009 8:45

Če se dobro spomnim je bil prejšen OLC (dhv al od koga je že bil) tako narejen da se je pilot odločil kaj bo prijavil ( štiri obratne, ploski trikotnik, fai trikotnik), naš olc pa to kr sam naredi, glede na to kje naj bi dobil največ točk.
Jaz bi rajši videl da jaz sam določim kako naj mi točkuje.
Jaz osebno vedno gledam kolk je nekdo preletel, ne koliko točk je dobil, zato so mi preleteni kilometri bl fascinantni, in se vedno oziram na km, torej ko pristanem tudi bl gledam kolk sem preletu, torej bi tudi raje prijavil tisko kar sem si zamislil, ne pa da mi potem prijavi nek ploski trikotnikm k ga sploh nisem imel v mislih.

Torej a se da to kako ukomponirat, al nima smisla.


lp luiz
luiz
sokol
 
Posts: 187
Joined: Wed Dec 21, 2005 10:17
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby jkurnik » Mon Oct 19, 2009 10:38

Mogoče bi blo za razmislit še o kakšnih drugih spremembah na OLC-ju.

Če pogledamo rezultate preteklih sezon je jasno, da se brez Sorice ne da uvrstiti na sam vrh. Zato bi jaz predlagal, da se v točkovanje štejeta največ dva leta s posameznega štarta.

Da pa bi XC tekmovanje postalo še bolj zanimivo in bi tudi kvaliteta letenja bila na višjem nivoju predlagam, da se razmerje med štrikanjem, ploščatim in FAI trikotnikom spremeni. Predvsem FAI trikotnik je treba bolje ovrednotiti.

Pričakujem živahno debato in na koncu dobro oziroma boljšo rešitev od sedanje.

Lp Jure Kurnik
jkurnik
kavka
 
Posts: 23
Joined: Wed Oct 03, 2007 7:43
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby Pristov » Mon Oct 19, 2009 11:39

Tud jest se strinjam z Juretom predvsem v drugi točki.

Moj predlog.
Strikanje okol petih točk-faktor 1,25
Ploski trikotnik-faktor 1,5
Fai trikotnik-faktor 2
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
User avatar
Pristov
jastreb
 
Posts: 314
Joined: Wed Oct 19, 2005 8:21
Location: Lesce-Bled
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby dani » Mon Oct 19, 2009 13:46

Morda bi bilo zanimivo dodati še eno kolono v kateri bi bili realno preleteni kilometri ti so s treka verjetno razvidni, točkovanje pač bo tako kot se boste zmenili.
User avatar
dani
kanja
 
Posts: 234
Joined: Sat Mar 10, 2007 11:01
Location: Nova Gorica
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby Thomy » Mon Oct 19, 2009 18:14

Jaz sem bil prepričan, da so množitelji nekako mednarodno določeni...
Vsekakor pa se ne da določiti količnik, ki bi kilometre spremenil v realno "vrednost" leta. Tudi Kaštelir bi moral po tem takem imeti kak poseben množitelj :) .
Všeč mi pa je Danijev predlog; realni kilometri...
Tom Pavlič
DJP Kovk Ajdovščina
User avatar
Thomy
jastreb
 
Posts: 363
Joined: Wed Sep 06, 2006 9:14
Location: Koper, Slovenia
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby pgtoni » Mon Oct 19, 2009 18:26

Kaj pa če bi vsak lahko sebi definiral količnike??? :-)

Imam pa eno vprašanje do vseh predlagateljev novosti za OLC stran:
A veste koliko dela je potrebno vložiti, da bi se implementirale te spremembe? Jaz sem zadovoljen že s tem kar imamo. Hvala Aljoša!

LP
še en programer ki vsak dan posluša želje svojih sTrank
User avatar
pgtoni
Site Admin
 
Posts: 707
Joined: Mon Aug 08, 2005 9:19
Location: Nova Gorica
Karma: 1

Re: izračunavanje kilometrov

Postby matej » Mon Oct 19, 2009 19:05

Thomy wrote:Všeč mi pa je Danijev predlog; realni kilometri...

Kaj so 'realni' kilometri?

Drugače pa Poljaki skoraj vsako leto spreminjajo OLC faktorje, tudi na http://www.xcontest.org/world/en/ so drugačni kot pri nas:
- Free flight
Free distance which not conform the triangle track specification. 1 km = 1,00 p
- Flat triangle
Triangle which not conform FAI triangle specification. 1 km = 1,20 p
- FAI triangle
Triangle conform to the FAI definition (the shortest leg of the triangle must be at least 28% of the total triangle). 1 km = 1,40 p
User avatar
matej
jastreb
 
Posts: 353
Joined: Wed Aug 24, 2005 16:32
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby dani » Mon Oct 19, 2009 19:30

Mene vse skupaj nič ne moti, hvala Aljoša za vse napore pri skrbi za nemoteno delovanje OLC-ja, kar tako naprej. Kar me zanima pač pogledam na see you v statistiko in dobim vse podatke. Če ne znam leteti mi tudi OLC ne more pomagati.
User avatar
dani
kanja
 
Posts: 234
Joined: Sat Mar 10, 2007 11:01
Location: Nova Gorica
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby pavel » Mon Oct 19, 2009 19:36

Ojla,
če še sam lahko eno rečem;
mislim,da je Kurnikov predlog več kot dobra ideja! =D> Zagotovo bi pripomoglo k univerzalni rasti vsakega pilota posebej.S tem mislim na načrtovanje leta (maršrute),poznavanje reljefa,študijo vremenskih napovedi,.....še bi se dalo naštevati.
Pa Sorice tudi nebi bilo potrebno do onemoglosti nabijati saj bi se štela le dva najboljša leta.FAI trikotniki bi bili nemara večji izziv,s tem pa bi bilo letenje usmerjeno v kraje koder se prav pogosto ne leti ali pa sploh ne.
Seveda se kot računalniški lajk nad Juretovo idejo navdušujem,ker mislim,da bi kvaliteta letenja naredila korak naprej.Je pa tudi res ( domnevam ),kar Toni pravi in to je, enormna gora dela za tistega,ki bi ta čreva skupaj spravil.
Aljoša je dokazal,da se vse nekako da,ni hudič,da bi mu tudi to ne uspelo!?
Tisti,ki vedo kako visoka ta gora je,naj povedo ali poznajo pot na njen vrh in pa za kakšno ceno.Se bo hitro videlo koliko smo XC-jaši še pripravljeni storiti,da bi dobili tisto kar bi radi.
Upam,da se bo na tem področju vseeno kaj premaknilo v nakazani smeri.
Lp.Pavel K.
pavel
sokol
 
Posts: 143
Joined: Thu Aug 25, 2005 20:10
Location: Nova Gorica,Slovenia
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby Thomy » Mon Oct 19, 2009 19:48

Ja, realni kilometri so tisti, ki jih odletiš, se pa ne štejejo. Na primer isto km imaš če preletiš Kovk-Mačji kot 5x ali 15x. Ali pa Kobala-Gemona-Kobala je isto kot Kobala-Kobarid-Tolmin-Gemona-Kobala.
Se pa strinjam s Tonijem, da je pač treba vložit delo in smo seveda vsi že zelo zadovoljni in hvaležni za kar imamo (enostaven, pregleden in dostopen OLC). Je pa tudi res, da so še vedno nadgradnje, ki bi bile mogoče in dobrodošle. Ampak to delo bi bilo treba ovrednotiti. Moje mnenje je, da glede na to da ima OLC ogromno obiskov in klikov, bi se lahko kaj na ta račun zaslužilo. Ne razumem se na te zadeve, a mislim da se bi lahko vneslo kakšen nemoteč banner ali Googlov link, in tako poplačali trud programerjev.
Tom Pavlič
DJP Kovk Ajdovščina
User avatar
Thomy
jastreb
 
Posts: 363
Joined: Wed Sep 06, 2006 9:14
Location: Koper, Slovenia
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby Pristov » Mon Oct 19, 2009 21:24

Jest mislim, da v kolikor bi FAI trikotnik znal bolje nagradit, da bi lahko v tej sezoni vidl kr velik lepih in unikatnih preletov. Ker kje se delajo dolgi ploski trikotniki ze vrabci civkajo, da o žagi ke pa sm, do onemoglosti sploh ne govorim.
Tko da upam, da se kj zmenmo, pa da probmo ksne lepe FAI trikotnike odpelat drug let.

Je pa res, da kdor hoce nardit dobr FAI trikotnk ga bo tud naredu in tisti, k vejo zakaj se gre, bodo ze vedl kaj je kdo naredu in kolk je to vredn.
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
User avatar
Pristov
jastreb
 
Posts: 314
Joined: Wed Oct 19, 2005 8:21
Location: Lesce-Bled
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby aljosa » Tue Oct 20, 2009 8:59

Hojla,

1. sprememba faktorjev
To ne zahteva veliko dela in lahko brez problema spremenim. Trenutni faktorji so: 1.5 - prosto okoli petih tock, 1.75 - ploski trikotnik, 2 - fai trikotnik. Treba se je samo zmenit o stevilkah. Anzetov predlog (1.25, 1.5, 2.0) se mi zdi ok, kaj mislite ostali?

Manjso tezavo predstavlja edino sprememba tockovanja za nazaj: ce stare lete (prejsnje sezone) preracunam na nove faktorje, se bodo izgubili stari "uradni" rezultati (razvrstitev prejsnjih sezon se bo spremenila). Ampak ok, to verjetno lahko prezivimo...

Ce faktorjev za nazaj ne spremenim, pa izgubimo vsako moznost primerjave letov med razlicnimi sezonami, porusil pa bi se tudi del statistike za celotno kariero.

2. omejitev na dva starta.
Ideja mi je vsec, bi pa bilo dobro najprej potipati se vecinsko mnenje.

3. vodenje OLCa
Nasploh tezava glede spreminjanja pravil OLCa ni toliko tehnicna, ampak predvsem organizacijska. Tukaj na forumu padajo razlicne ideje, pri cemer (aktivno) sodeluje le malo pilotov, dokoncne odlocitve pa se pricakujejo od enega samega (mene). Glede na to, da imamo na OLCu preko 500 sodelujocih pilotov, bi bilo mogoce vendarle dobro narediti korak naprej, in formirati nekaksno skupino, po moznosti predstavnikov razlicnih klubov, ki bi odlocala o pravilih oz. vodila zadevo po organizacijski plati. Se se komu zdi to dobra ideja?

lp,
aljosa
Jadralno padalski portal Eol - www.bogvetra.com
User avatar
aljosa
kanja
 
Posts: 260
Joined: Wed Aug 24, 2005 18:16
Karma: 3

Re: izračunavanje kilometrov

Postby igorer » Tue Oct 20, 2009 9:58

Aljoša
To, da bi angažiral druge ljudi, POZABI. Če tega ne boš storil ti, tega ne bo storil nihče. Ljudje na forumu sicer dajejo veliko idej, nekatere so sicer tudi OK, večino ideja pa žal nima neke pametne osnove. Ljudje včasih radi nekaj povedo, da izgledajo pametni, včasih dobijo celo kakšnega privrženca, samo vse ni zlato kar se sveti.
Ko berem neke ideje, se mi zdi, da bi to radi implementirali tisti, ki se ne uvrščajo najbolj visoko, in bi se s spreminjanjem pravil vsaj malo približali vrhu. Osebno pa mislim, da tisti, ki je dober naj se pač dokaže, če to pomeni 6x leteti iz Sorice 200km, naj pač to bo. Naj zmaga najboljši in ne tisti, ki je bolje poznal pravila igre. Sicer pa je tu tudi Baltazar, ki je nekaj takega, kar nekateri predlagajo.

Bannerji
Na strani forumu, je kar nekaj bannerjev. Glede na to, da je obiska veliko, klika na njih se pa ne, tudi denarja od tega ni. Na letni ravno okrog 50€, kar je realno gledano premalo, da se sploh pokrijejo stroški obratovanja strani, da ne omenim še stroške računovodstva, ki jih moramo zato imeti. Na koncu leta, da iz svojega žepa kar zmanjka.

Denar
Kot, je bilo že velikokrat do sedaj omenjeno. Denarja, padalci od sebe ne dajo. Tko, da tiste ideje o nekem vrednotenju dela, itd., po mojem so samo mlatenje slame. Delo Aljoša al pa še koga drugega se ne da vrednotiti, oz. da se, sam če bo to naredil, si bo sam še dodaten del naredu, denarja itak ne bo dobil.
Fly in peace
User avatar
igorer
albatros
 
Posts: 1426
Joined: Thu Aug 25, 2005 8:50
Location: Škofja Loka
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby Thomy » Tue Oct 20, 2009 10:38

Pozdrav.

Jaz se z Igorjem na strinjam prav dosti. V vseh predlogih, kar je bilo podanih, nisem zasledil neko brez vezno taktiziranje.
Zdi se mi da predlogi sledijo predvsem dve smernici. Prva je boljše ovrednotenje letov, pa ne zaradi zmage, ampak za boljše izpostaviti kar je vredno ogleda. Druga pa je izboljšanje OLCja in statistike, kar ni nikakor nujno, saj trenutno dela super, bi pa lahko bilo boljše.
V bistvu je zmaga na OLCju super odlika za pilota, ampak ni razlog zaradi katerega velika večina pilotov prijavi lete. Nenazadnje se ne prijavlja samo najdalše ampak najlepše, oziroma kar vse. To pa zato, ker je OLC web varjanta posedanje v kafiču ob pivu in debatiranje o pravkar odletenem letu. Ko prijavim let je kot bi natančno pripovedoval, kaj sem ta dan odletel. In temu sledijo komentarji in “virtualno druženje”. Web 2.0.
Hotel sem povedat, da OLC je vredu in lahko tak tudi ostane, ali pa se ga lahko spreminja in je treba to koordinirat med klubi kot predlaga Aljoša ali z anketami in mnenji na forumu ali kakor koli že. Bistvo je, da ton predlagateljev ni tako negativen ampak si pristno želi izboljšav. Nočemo si prikrojit množitelje, za pridobit kakšno mesto, in vsi cenimo minulo in tekoče delo programerjev in vzdrževalcev. Prav zato je debata tako obširna – ker imamo vsi OLC zelo radi!
=D> =D> =D> =D> =D> =D>

LP
Tom Pavlič
DJP Kovk Ajdovščina
User avatar
Thomy
jastreb
 
Posts: 363
Joined: Wed Sep 06, 2006 9:14
Location: Koper, Slovenia
Karma: 0

Re: izračunavanje kilometrov

Postby pavel » Tue Oct 20, 2009 11:23

Thomy,to si pa lepo povedal!!!POPOLNOMA se strinjam s teboj! =D> =D> =D>
Pozitivizma nekaterim kronično primanjkuje,pa zato črnogledo vidijo. 8)
Lp.
Pavel.
pavel
sokol
 
Posts: 143
Joined: Thu Aug 25, 2005 20:10
Location: Nova Gorica,Slovenia
Karma: 0

Next

Return to OLC

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...