Paragliding Slovenia • View topic - XC Baltazar sezona 2009

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

XC Baltazar sezona 2009

Vse o XC Ligi Baltazar.

Moderators: damjancr, aljosa

XC Baltazar sezona 2009

Postby aljosa » Thu Feb 19, 2009 15:17

Hoj,

Preletaska liga XC Baltazar je letos zakorakala v cetrto sezono, in kot kaze, je v odlicni kondiciji. Pravila so enaka kot lani, prav tako prijava in prijavnina (5 EUR, ki se v celoti namenijo za nagrade). Zadnji rok za prijavo je 1. april, in za razliko od lani, se bomo letos tega roka tudi dejansko drzali.

Vsi piloti, ki so lani sodelovali, so zaenkrat avtomatsko vkljuceni, po 1. aprilu pa bomo podatke precistili, tako da bodo ostali samo tisti, ki se bodo do takrat prijavili.

Prijavis se lahko v treh sekundah na strani http://www.bogvetra.com/?p=tek_baltazarregister . Prijavnino lahko placas naknadno.

Lani je sodelovalo 61 pilotov, zmagal je Uros Bergant, pred Dusanom Orozem in Jozetom Rabicem. Lanski rezultati so na http://www.bogvetra.com/?p=tek_baltarch ... solo08.htm

Uradni pravilnik pa je tukaj: http://www.bogvetra.com/?p=tek_baltazarprav

lp,
aljosa
Jadralno padalski portal Eol - www.bogvetra.com
User avatar
aljosa
kanja
 
Posts: 260
Joined: Wed Aug 24, 2005 18:16
Karma: 3

Postby Pristov » Thu Feb 19, 2009 19:44

Brisem
Last edited by Pristov on Sun Feb 22, 2009 12:13, edited 2 times in total.
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
User avatar
Pristov
jastreb
 
Posts: 314
Joined: Wed Oct 19, 2005 8:21
Location: Lesce-Bled
Karma: 0

Postby aljosa » Thu Feb 19, 2009 22:18

Hojla,

Nekako se mi zdi, da forum mogoce ni najbolj primerno mesto za produktivno razpravo o problematiki zracnega prostora. Vprasanje pac ni tako enoznacno in preprosto, da bi ga lahko na kratko odpravil s sklicevanjem na zakone in Uredbo. Internetne debate, ki se o tej temi vedno znova odvrtijo vsaj enkrat na leto, pa vsakic zaidejo v isto slepo ulico...

lp,
aljosa
Jadralno padalski portal Eol - www.bogvetra.com
User avatar
aljosa
kanja
 
Posts: 260
Joined: Wed Aug 24, 2005 18:16
Karma: 3

Postby Pristov » Fri Feb 20, 2009 10:18

Ponovno!!!
Last edited by Pristov on Sun Feb 22, 2009 12:03, edited 1 time in total.
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
User avatar
Pristov
jastreb
 
Posts: 314
Joined: Wed Oct 19, 2005 8:21
Location: Lesce-Bled
Karma: 0

Postby valhun » Fri Feb 20, 2009 12:24

Anže, mislim, da je problem predvsem v tem, da je večina SLO praktično neletljiva za resne prelete, če se držimo omejitve višine. Osebno se držim omejitve G prostora in seveda vseh letaliških con. Če se prav spomnem, je G prostor namenjen prostemu letenju brez zveze s kontrolo letenja, višina tega prostora pa je omejena na 2300 m (če se motim, me prosim popravite). Zunaj (višje) tega prostora 99% načeloma ne letim. Če se mene vpraša, je to tist prostor oziroma omejitev, ki bi bila smiselna v našem primeru. Kar se tiče nevarnosti kršenja teh 750 m, se zavedam, da bi bojda lahko na višjih višinah (od 750 m nad teren) srečal tudi kak potniški avion, čeprav sem prepričan, da le ti 99,999 % ne letijo izpod višine baz, oni pa mene nad njimi tudi ne bodo vidli. Tako da z veliko verjetnostjo lahko upam, da mi nikoli v JP karieri ne bo potrebno imeti bližnjega srečanja te vrste. Kak športni vrčeplan pa srečam občasno nad in pod teh 750 m in če se ne motim, je prostor G namenjen vizualnemu letenu (se pravi mora pilot ven gledat, ne pa cajtinge brat).
Tistih 750 m nad teren je primernih samo za kake jesenske urice in tandem polet ;)

Prosim za popravke mojih vedenj o prostoru, v katerem lahko in nesmemo leteti.
LP Jože
valhun
kanja
 
Posts: 271
Joined: Sun Oct 02, 2005 22:52
Location: Slamna vas 12
Karma: 1

Postby luiz » Fri Feb 20, 2009 15:35

Bom dal samo primer za štajersko(okolica celja)
G prostor je do 750m nad terenom, potem je E prostor med 750m nad terenom in do cca 2300mnv.Tu notri po pravilih jadralni padalci naj nebi leteli, vendar se tu tudi naj nebi nahajala potniška letala,( zato se tudi jaz tu notri znajdem praktično vsakokrat ko letim iz recimo lisce na malič :( )
Potem nad cca 2300nmv se prične D prostor, kjer so že potniške linije in JP nima kaj iskati in to zame pomeni groba kršitov( moja pogled osebno)

Potem imamo primer območje od KUMA proti Ljubljani kjer imamo G prostor do višine 300 m nad terenom in nato tu ni E prostora, temveč je takoj C prostor ( od 300m nad tereno in višje) v tem prostoru se potniška letala pripravljajo za pristanek na Brniku, torej tu notri JP nima kaj iskati, podobne so cone okoli mariborskega letališča itd.

Skratka omejitev je kar nekaj in če se jih hočem držati, potem lahko pričnem trenirati piko, pa še tisto samo zjutraj in pozno popoldan, glede na predpise je tudi E prostor za nas prepovedan, vendar .....

Potem imamo še tu razne začrtane poti motornih športnih letal, ki imajo koridor ravno mimo Kopitnika čez Zidani most, pa potem proti morju, torej velikokrat gledam te čmrle čeprav sem še nad Kopitnikom v G prosotru, ker pač letijo tudi oni znotraj G prostora ( seveda vizualno)

najraje nebi tega sedajle objavil, pa bom vseeno, čeprav s tem priznavam svoje grehe, vendar E prosotr pač uporabjam in ga ne smatram kot grobo kršitev.

Sicer je pa na bogvetra dobra karta, samo ne vem koliko je ažurna in ali se je kaj spremenilo.

lp luiz
luiz
sokol
 
Posts: 187
Joined: Wed Dec 21, 2005 10:17
Karma: 0

Postby Pristov » Sat Feb 21, 2009 10:30

........
Last edited by Pristov on Sun Feb 22, 2009 12:05, edited 1 time in total.
Once you have experienced flight you will always walk with your eyes turned to the sky. It is where you come from and where you will return. (Leonardo Da Vinci)
User avatar
Pristov
jastreb
 
Posts: 314
Joined: Wed Oct 19, 2005 8:21
Location: Lesce-Bled
Karma: 0

Re: XC Baltazar sezona 2009

Postby SlimTom » Sat Feb 21, 2009 20:26

Meni je všeč rek nekega misleca, ki pravi:" Zakoni so namenjeni temu, da delajo življenje boljše. Če se večina prizadetih, zakona ne drži, pomeni, da je zakon slab. In ne ljudje."

;)
User avatar
SlimTom
kanja
 
Posts: 200
Joined: Thu May 04, 2006 10:20
Karma: 0

Postby valhun » Sat Feb 21, 2009 23:08

Sem malo črke pomešal. Drugač pa zadel :)
Se strinjam z zadnjim piscem. Včasih je pač treba biti upornik in ne vse vseti za zdravo za gotovo. Če se bom JP držali zdejšnje omejitve bo ta kasneje prišla v strog zakon. Danes je ta prostor pač črka na papirju, ki ga nihče ne izvaja, predvsem iz razloga: ker ve da je nesmiselen. Zato pusti stvari pri miru. Zgoda je praktično zlo podobna kot z našimi prijatelji Hrvati. Leta 91 smo mi imeli škarje in platno v svojih rokah (beri kot smo kontrolirali večino ozemlja, za katrega se danes borimo. Če se ne bi po letu 91 umaknili, danes ne bi imeli sporov z mejo. Ker pa smo hoteli bit bolj papeški od papaža, smo hoteli delovati na ozemlju, ki je bilo 'kao' nesporno naše. Pa imamo zdej kar imamo.
Pri nas gre zgodba enako. Če bomo striktno leteli v E prostoru, bomo za tem lahko vedno stali in trdili, da zaradi tega ni noben oškodovan. V kolikor bo kdaj prišlo do razprave o tem, je to naše minimalno stališče. Če se pa že sedaj umaknemo v G prostor, potem ven prilezemo več NE.
Se pa razume, da se moramo tega E prostora držati in ne riniti črko više.
Včasih smo SLovenceljni pač preveč hlapčevski, pa sej je o tem že Cankar pisal ...
LP Jože
valhun
kanja
 
Posts: 271
Joined: Sun Oct 02, 2005 22:52
Location: Slamna vas 12
Karma: 1

Postby Turčin » Sun Feb 22, 2009 10:22

»Zloglasno« Uredbo veselo kršimo glede obveznih izpitov / dovoljenj (koliko vas leti brez ?); glede obveznih pregledov padal (itak ni določeno, kaj je treba kontrolirati ?) itd. Vsi vsakodnevno kršimo cel kup raznih zakonov, za večino katerih povprečni državljani niti ne vemo, da obstajajo; so popolnoma neživljenski.
Itak smo slovenci najpametnejši na svetu, ker edino pri nas ne smemo leteti v E-ju?? Na srečo juhe E-prostora ne jemo tako vroče kot je bila skuhana. Nikar je brez potrebe ne pogrevajmo (vroča nas lahko opeče)!
Držimo se omejitev tam, kjer bi kršitve lahko povzročile resne posledice!

Organizator Baltazarja lahko enostavno molči in s tem (z nekaj soodgovornosti) ohrani preteklo stanje;
lahko pa se izreče proti »dopingu« in določi kazen ter način kontrole kršitev (mogoče bi kar tekmeci drug drugega ... to bi bil »špetir« :D ).
Turčin
kanja
 
Posts: 284
Joined: Wed Dec 06, 2006 12:02
Karma: 0

Postby aljosa » Sun Feb 22, 2009 10:26

Hojla,

Anze, najprej, pohvale in vsaka cast tvojim prizadevanjem za ureditev zakonskih razmer. Ja, to da se usedemo in izdelamo strategijo za dogovarjanje z drzavo, je najbrz edina prava pot. Ce sta se OLC in Baltazar pri tem izkazala kot oviri, tudi zlahka razumem, da ne o prvem ne o drugem nimas dobrega mnenja. Mogoce imas tudi prav.

Vendar pa - zakaj se sprenevedati? Ker govorenje o tem, da bi bil baltazar lahko super, ce bi se le drzali zakonskih omejitev, ni nic drugega kot sprenevedanje. Ob upostevanju zakonov je baltazar nemogoc. To je vendar jasno ko beli dan. Ne le baltazar, tudi vsak legalni XC v preteznem delu slovenije je nemogoc. Poudarjam: nemogoc. Torej ne samo otezkocen, kot vztraja Anze, ampak natanko nemogoc.

Anze, ko apeliras, da naj XC letimo po predpisih, v resnici pozivas k prenehanju XC letenja. Kar je sicer legitmno stalisce, vendar pa bi bilo prav, da ga zagovarjas odkrito, ne pa po ovinkih okrog baltazarja.

In se nekaj o postenju in goljufiji: krsenje zakonov se zdalec ni goljufija, in tudi spostovanje zakonov nima prav nic opraviti s postenjem. Goljuf je, kdor krsi dogovor, zakoni pa niso dogovor, ampak enostransko vsiljen akt, ki je izraz dolocenega razmerja moci. S postenjem ali moralnostjo vse skupaj nima nobene veze. Krsenje zracnega prostora je nelegalno, a zaradi tega se ni neposteno.

Glede nasih izhodisc pri dogovarjanju z drzavo (res je, seveda je lahko pametovati, ce pri teh dogovarjanjih sam ne sodelujes - ta ocitek ze vnaprej vzamem nase).

Eno teh izhodisc, ki je vsesplosno razsirjeno in velja skoraj za samoumevno, izpostavil pa ga je tudi Anze, pravi takole: "najprej moramo dokazati svojo kredibilnost, tako da zacnemo spostovati zakone, sele potem nam bo drzava prisluhnila in te zakone spremenila". Taka vera v dobrodusnost drzave je hudo naivna, kot pogajalsko izhodisce pa skrajno skodljiva. Ne vodi k spremembam, ampak k ohranjanju obstojecega. Dinamika spreminjanja zakonov pac ne deluje tako, da bi se zeljenim pravicam najprej prostovoljno odpovedal, potem pa upal, da ti jih bo drzava podarila nazaj; spremembe se nikoli niso dogajale na tak nacin, in ne vidim zakaj bi bilo v nasem primeru drugace.

Pravis, da bi morali drzavi predstaviti napredek v padalski tehniki in ji s tem pokazati, da rabimo vecji kos zraka. To je zelo proprosto - pokazimo ji OLC. Na njem se najbolj nazorno vidi, da so sedanje omejitve nezivljenjske. Ce je tvoj sogovornik (inspektor) v OLCu videl zgolj dokaz nase nekredibilnosti, je bila njegova pripravljenost za dogovarjanje zelo ocitno povsem zlagana.

Molek: kar si napisal, se mi zdi prvi zares pozitiven premik v celi debati okrog zracnega prostora. Vztrajati moramo pri "svojem" prostoru, ki ga v praksi ze itak zasedamo. Saj druge moznosti tudi nimamo, razen da prenehamo z XCjem. Dodatne omejitve si lahko postavimo sami (npr E prostor), in jih zacnemo tudi striktno uveljavljati preko OLCa, baltazarja ipd. S tem bi se, prvic, zadeve vsaj malo uredile, in drugic, pokazali bi, kot zeli Anze, da smo se sposobni drzat pravil, ce le niso nemogoca.


lp,
aljosa
Jadralno padalski portal Eol - www.bogvetra.com
User avatar
aljosa
kanja
 
Posts: 260
Joined: Wed Aug 24, 2005 18:16
Karma: 3

Postby tomazcopi » Sun Feb 22, 2009 10:37

Lepo povedano oz. napisano Aljosa. Popolnoma se strinjam. Se posebej tam ko pravis oz. razlagas o postenju in goljufijah.

lp
Tomaz Copi
tomazcopi
sokol
 
Posts: 152
Joined: Fri Aug 12, 2005 16:42
Location: Portorož
Karma: 0

Postby damjancr » Sun Feb 22, 2009 10:55

Aljoša, podpis =D>
User avatar
damjancr
jastreb
 
Posts: 346
Joined: Thu Sep 29, 2005 9:53
Location: Slivnica pri Celju
Karma: 1

Postby airblade » Sun Feb 22, 2009 11:45

@Pristov
Daj si malo svoje lete poglej na OLC-ju pol pa pametuj.

LP,
Andrej
--ADVANCE -- Sigma 10 --
airblade
kanja
 
Posts: 269
Joined: Sat Jan 21, 2006 11:56
Karma: 0

Postby airblade » Sun Feb 22, 2009 12:12

@Pristov
Super, želim ti še veliko preletov in to dolgih višino si pa sam izberi.

Kaj se pa tiče "E"-ja pa bodmo "Hrvati" kot cel narod. Vsi si žačnimo trdit da je "E" prostor naš, čeprav vsi vemo da za enkrat ni. Ampak, če bomo vzstrajali, tečnarili in si res prizadevali bodo na koncu rekli na letaski zvezi ja pa naj jim bo. Ker se jim nebo dalo okvarjat z eno bando tečnih padalcev. Ko jim bodo vsat tedn tečnarili. Oni so tam v službi in so uradniki, ki nimajo radi preveč dela in ko nekomu ustrežeš se ga rešiš a ni to preprosto. Ampak za tem mormo VSI stat.

Čeprav je tako mišljenje IDIOTSKO in primitivno pa na žalost funkcionira. Samo malo se okoli sebe ozrite in pomislite.

LP,
Andrej
--ADVANCE -- Sigma 10 --
airblade
kanja
 
Posts: 269
Joined: Sat Jan 21, 2006 11:56
Karma: 0

Next

Return to XC liga Baltazar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home2/jdr75pdl/public_html/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...