Paragliding Slovenia • View topic - SOLO

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

SOLO

Tema je namenjena za objavo oziroma najavo leta. Lahko vpišete na kateri štart ste namenjeni in kakšni so predvideni pogoji (vremenski) za letenje na tem štartnem mestu. Dobrodošla je seveda tudi vaša taktika letenja na ta dan.
Lahko tudi povabite druge, da se vam pridružijo na poletu!

Moderators: pgmateja, Ksenijab

SOLO

Postby Iv@nl » Tue Jul 25, 2006 9:32

Članek je na www.zalet.com

Image

SOLO
06.07.2006

Spet Sorca. Nekdo na forumu me je zrajcal in ker sem bil spet brez prevoza sem mal pojamral. Potem se je Čretnik ponudil s kombijem in izgledalo je perfect. No zvečer ko bi se moral pa sam še zmenit za lokacijo pa zvem, da je Čretnik v bistvu mislil za četrtek. Sprva mal šok pol si pa mislim ok, če on prav da bo takrat boljš pol bo že tako. Bom pa naslednji dan vzel dopust.

Pol pa grem mal karte gledat pa vidm ,da zna četrtek bit problematičen za Sorco ker bo že zahodnik. Tko pol mal tuhtam in na koncu se odločim da grem rezkirat dan dopusta.

Proceduro potovanja skorajda ponovim. Žena me zjutraj ob 6.30 pusti na koncu Škofje Loke kjer že štopam. Dobim prevoz do Železnikov, pol pa takoj še do odcepa kjer se za Sorco zavije desno v breg. Tam čakam ene 15 minut in ker razen enega dirkača ni nobenega avta spljoh, grem peš naprej. Pri peti serpentini me dohitita dva avta in eden mi ustavi. Zapelje me mal nad vas Sorco od koder spet naredim ene par kilometrov peš. Na koncu pa se me usmilita še dva planinca in me zategneta do koče. Pogledam na uro in vidim da bom full zgodaj. In res. Na štartu sem že ob pol devetih, veter že kar precej piha in teta pravi že do 9m/s na Ratitovcu. Uf. Tole bo pa kriza ko se še termika pojavi. Uležem se dol pa mal meditiram ko prideta še dva Nemca. Mal klepetamo in ura je hitr deset, piha pa kar konkretno. Mal se gledamo pa noben neče prvi raztegnit cunje. Drugih padalcev ni blo.

Pol se odločim da grem, čeprav nisem bil čist prepričan v svoje početje. Seveda mi takoj priskočita na pomoč in se mi zdi da bi me rada takoj vrgla dol za sondo. Preden potegnem mal počakam na interval ko malo popusti. Po štartu mal peglam sem pa tja bolj na vetru kot termiki kakih 100 nad štartom. Zapelem se še v Dravha pa tudi ni nič za zavrtet tako da pridem spet nazaj. Nemca me neki časa gledata pol pa vidim da z padali na hrbtu gresta dol po hribu. Ja fino, zdej sem čist sam. Ok pa naj bo.

Ko enkrat le prilezem še nekaj metrov višje se zapelem proti zahodu. Sprva izgleda da bo kar šlo saj sem malenkost nad grebenom. Mal mam vetra v hrbet, vendar ne veliko. Kakih 5-10 km/h. Pri Kobli ko sem mislil da bom lahko končno nabral mal več pa prvo razočaranje. Ko pridem do vrha me začne nekaj čudno sukat sem pa tja in na koncu padem ven iz stebra. Opazim da me vleče stran od grebena, tako da se postavim čisto v hrib. Seveda tako veselo curim. Grem naprej in pri naslednjem stebru ki ga zavrtim se zgodba ponovi. Do grebena ok, potem mal gunc gunc, padem ven in spet vleče stran od hriba. Zgodba se tako še ene dvakrat ponovi. Mal sem živčen kako bo naprej. Pri Zabiškem Kuku ne vem kam naj se sploh odpeljem z višino vrha. Grem naprej ob pobočju pa me požira da ni res. Pol tam nekje na sredi do Migovca nekaj piska in se trudim da bi kaj scentriral pa potem vse skupaj izgine in nato tonem naprej dol. Ker sem že tako nizko da ga nimam več kaj srat in upat da bo naprej še kaj moram zapelat ven kjer bi lahko pristal. Spotoma se naslonim še na tisti rob pod Migovcem kjer je Emil zadnjič šel v krošnje. Mal mam bedn filing ampak ene 50m pod tistim robom nekaj prime in počas se vlečem ven iz doline. Mal mi odleže in ko pridem do višine Migovca spet dilema kako naprej. Naj grem ven pa v smer Vodila ali grem v vznožje rdečega roba. V zadnjem trenutku se odločim da grem v rdeč rob.

Odločitev je bila kot kaže prava, saj so tam dviganja konstantna a šibka kot že ves dan. Ko se privlečem dovolj visoko grem naprej proti Krnu. Višino nekako ohranjam, bi pa rad nabral še kak meter za v Stol.Pod Krnom sem na 1900m in se odločim da kar grem čez. Zadnjič sem se dvakrat pelal s Planice z 1600m Menda bo dovolj.

Sprva vario nekaj žaga, ko pa pridem do Ozbena se spuščanje umiri in vznožje Stola dosežem na okoli jurja. Dokaj lahko se poberem in počasi jo šniclam proti anteni. Na štartu ni nobenega, kot tudi v zraku ne. Sam samcat sem gor. Mal bedn filing spet, ampak Stol je kar soliden in vem da tle bolj težko scuriš, razen če bi res neumen pelal. Pred preskokom na Champon naberem mal in veter v rit mi pomaga da na drugi strani lepo dosežem greben. Tam je sicer precej pokrito vendar vseeno dela. Champon dosežem brez problema in ga obrnem. Nazaj imam veter v prsa zato gre bolj počasi. Na preskoku me mal skrbi ta veter vendar se izkaže da ni panike. Še pred Malim vrhom dobim dviganje in spet sem na grebenu Stola.

Načrt za naprej sem si izdelal že v glavi. Če bo po Stolu vzhodnik grem do Kobarida in nato še enkrat v Champon, če pa bo zahodnik poskusim z vrnitvijo na Sorco. Nič. Vseskozi je vzhodnik, čeprav ne močan. Greben pa lepo drži.Okoli antene Stola srečam prvi dve živi duši v zraku poleg ptičev. To sta tista dva Nemca saj vidim Icaro padalo, ker sem na Sorci tut videl da je imel en tak nahrbtnik. Precej visoko sta nad mano in gresta proti zahodu. Sam pa naprej proti Kobaridu. Tam pa vidim celo gručo padal ki letijo preko Ozbena v Stol. A so štartal na Sorci? Ko pridejo bližje vidim da niso naši. Verjetno so bili kaki Čehi ali Slovaki saj so imeli vsi po vrsti češka padala. Dva sta mi še prav mahala. Verjetno sta mislila da sem eden izmed njih ker imam češko padalo. Ha ha. No pa gremo z njimi nazaj proti Stolu.

Peljem dokaj ležerno, ampak vsi nekaj vrtijo in ostajajo zadaj edino eden z Merkury-jem leti z mano. Ko pa malo za anteno navije v višave se odpelje nazaj proti Kobaridu. Ostali so že toliko zadaj da niti ne vidim ali peljejo proti meni ali nazaj. Potem jih nisem več videl.

Malo pred malim vrhom srečam enega izmed Nemcev ki je očitno obrnil Mali vrh, drugega pa še ne. Je scuril ali je v Champonu? Grem spet čez. Tokrat letim s 50-55km/h. Uf tole bo pa problem za nazaj si mislim. Že skoraj mislim na pol poti obrnit pa si premislim. Ma kar bo pa bo.

Sredi Champona srečam še tistega drugega Nemca in v istem stebru si pomahava. Odtlej sem ga imel vseskozi na očeh, tudi še ko sem obrnil še drugič Champon. Zanimalo me je kako bo opravil s preskokom. Medtem ko sem se jaz bližal robu grebena za preskok je Nemec dosegel Mali vrh. Sicer dokaj nizko, vendar sem že videl da se pobira. Ok. S okoli 1800-1900 se odpeljem čez. Situacija čist druga, saj vetra skoraj ni. Pred pobočjem pa celo veter v rit. Odlično. Že vrtim steber na zahodni strani in hop že sem čez greben. Nato spet ravna špura proti Stolu. Vmes sem nekje vrtel eno nulco pa ne zarad dviganja ampak zarad orla ki je vrtel z mano isti steber malodane na isti višini. Tko sva bla ene tri kroge skupaj in se šla »špegu« Kaj takega še nisem doživel da bi s ptico na isti višini vrtel steber. Potem si je mislu veš kaj takle švoh steber kar sam vrt in se odpelal nekam ven.

Okoli antene sem skoraj dohitel Nemca ki je tam namotal v višave. Tudi sam sem dobil dobro dviganje. Ko danes gledam njegov track vidim da bi se iz mojega leta dalo potegniti še veliko več. Sam sem se pač odločil da v primeru vzhodnika na Stolu grem direkt čez Kobarid pa do koder gre. Zadnjič ob vzhodniku mi je Krn dal vetra…in rotorjev. Nemc pa se je odpelal v Polovnik in nato v Krn. Tam ga je sicer nekaj ustavilo ampak na daleč je bilo videti da ni imel večjih problemov ko je prišel čez Rob Krna. Naprej je nadaljeval še v Migovec, tako da morda bi se dalo še naprej potegnit. Nič. Kar je je. Sam sem letel proti Kobaridu in veselo curil tako da sem komaj dosegel Ozben, nato pa odpelal ven čez Sočo in pristal pri Idrskem.

Na zahodu se je vlekla koprena in pomorila še tiste kumuluse ki so bili prej na nebu. Dva zmaja sta priletela še iz Stola in prečkala Kobarid. Tudi onadva sta curila, vendar zmaj je le zmaj in sta verjetno dosegla Tolmin na fineso.

Potem sem pospravil in sledil je spet štop ki je bil uspešen saj sem bil v Lj malo pred deveto.

Potem sem poklical Čretnika in mu sporočil da z mano ne bo nič v četrtek da ne bo računal. Tko pa potem spotoma izvem še da tudi on ne bo šel. Vzrok …zahodnik.

Še dobro da sem se odločil da grem v sredo, pa čeprav sem bil sam v zraku.

Bilo je kar lepo, le prvi del malo bolj problematičen. Upam na še kakšen dober dan, saj cilj Sorica-Champon-Sorica še vedno ostaja, čeprav sem letos že tretjič popravil svoj osebni rekord.Robi
User avatar
Iv@nl
Site Admin
 
Posts: 895
Joined: Mon Aug 08, 2005 9:23
Location: Bukovski Vrh
Karma: 0

Re: SOLO

Postby lawrencewhite » Wed Oct 07, 2009 19:04

Around the antenna, I almost caught up with a German who was there in namotal heights. I 've got a good lift. Today, when you look at his track to see from my year found drawn much more. Sam, I just decided that if I go east on Stol Kobarid direkt over to where it goes. Updated at vzhodniku Krn gave me the wind ... and rotors. Germans are in the odpelal Polovnik and then in the Krn. There is normally something to stop but it looked far it has not had major problems when he came over the edge of Mt. Next, he continued still in Migovec, so perhaps it could be further drawn. Nothing. What is it. Sam I flew towards Kobarid and cheerful curil so I just reached Ozben then odpelal out over Soca and flew Idrskem.
lawrencewhite
fazan
 
Posts: 1
Joined: Wed Oct 07, 2009 13:27
Karma: 0

Re: SOLO

Postby Thomy » Thu Oct 08, 2009 12:30

...ampak zalet.com ne dela?
Tom Pavlič
DJP Kovk Ajdovščina
User avatar
Thomy
jastreb
 
Posts: 364
Joined: Wed Sep 06, 2006 9:14
Location: Koper, Slovenia
Karma: 0


Return to Kam gremo danes/jutri letet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /home2/jdr75pdl/public_html/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...