Paragliding Slovenia • View topic - Konferenca o varnosti...

   


Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Konferenca o varnosti...

Opisi dobrih/slabih izkušenj pri letenju z jadralnimi padali in zmaji.

Moderators: pgtoni, Iv@nl

Konferenca o varnosti...

Postby bigA » Sun Feb 15, 2015 19:54

bigA
galeb
 
Posts: 84
Joined: Wed Jan 11, 2006 0:33
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby SrečkoJ » Sun Feb 15, 2015 22:22

Iz strani ZPLS bova na varnostni konferenci prisotna Srečko Jošt kot predsednik zveze in Jurij Franko, ki bo imel predavanje iz našega področja. Uspeli smo si izboriti 30 minut namesto predvidenih 15 minut, saj bi radi predstavili vse specifičnosti jadralnega padalstva in zmajarstva, hkrati pa tudi vse dejavnosti, ki jih izvajamo glede varnosti letenja. Predstavili bomo še naše analize statistik nesreč pri aktivnostih v zraku, ki jih vodi GRS, ter razmerja nesreč domačih in tujih pilotov.

Če se želi konference o varnosti udeležiti predstavnik kakšnega društva, je rok za prijavo do torka, 17.2.2015 na mzp.splni@gov.si

http://www.mzi.gov.si/si/o_ministrstvu/ ... ncidentov/


LP
Srečko Jošt
SrečkoJ
jastreb
 
Posts: 311
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby MihaK » Mon Feb 16, 2015 8:44

SrečkoJ wrote:z strani ZPLS bova na varnostni konferenci prisotna Srečko Jošt kot predsednik zveze in Jurij Franko, ki bo imel predavanje iz našega področja.


Srečko, tole ni najboljsa ideja, predavanje z našega področja bo imel.. človek, ki je v delavnici Staneta Kranjca meni v obraz rekel:"Jadralno padalstvo je nevarno in bi ga bilo treba prepovedati".

Po njegovem mnenju so zmajarji super varni, jadralni padalci imamo pa hude samomorilske teznje...

.... Mislim, da smo pečeni...
User avatar
MihaK
kanja
 
Posts: 200
Joined: Wed Aug 08, 2007 9:53
Location: Škofja Loka
Karma: 5

Re: Konferenca o varnosti...

Postby Gaston Zgaga » Mon Feb 16, 2015 9:31

Se bojim, da ima Miha prav :-(
Igor Eržen bi bil verjetno boljša izbira.
User avatar
Gaston Zgaga
kavka
 
Posts: 33
Joined: Sat Sep 10, 2005 19:59
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby MihaK » Mon Feb 16, 2015 9:37

Izraz:"Pljuvanje v lastno skledo" mi je najbljizja asociacija...
User avatar
MihaK
kanja
 
Posts: 200
Joined: Wed Aug 08, 2007 9:53
Location: Škofja Loka
Karma: 5

Re: Konferenca o varnosti...

Postby SrečkoJ » Mon Feb 16, 2015 11:36

V predavanju ne bo diskusije o tekmovalni sceni, kjer ste si bili menda nasprotnih mnenj glede varnosti tekmovalnih padal in prototipov.

Jurij je bil dolga leta predsednik naše zveze, katere zgodovino bo tudi predstavil. Pozna pa tudi postopke in specifičnosti testiranj, ki so v naši panogi zahtevnejše kot pri npr. ULN in drugje tam se namreč naprav ne testira z mejnimi in polnimi obremenitvami, zlomi, itd,...) in to se bo predstavilo ostalim panogam v vednost.
Precej stvari za predavanje sem pripravil tudi jaz in sicer analize statistik nesreč GRS, dobil sem statistiko nesreč DHV, predstatvitev nepopolnega in slabega vodenja statistike nesreč Sektorja za preiskovanje nesreč in incidentov, ...
Tudi o tem, kaj je naša zveza naredila in še naredi glede vidika varnosti, sva skupaj pripravila podatke.

Jurij je v zadnjih mesecih zelo tvorno sodeloval tudi pri reševanju zadev glede spornega pravilnika in sicer predvsem v smislu obveščanja in sodelovanja z našo evropsko zvezo prostih letalcev - EHPU.

Torej, že kar nekaj časa skupaj pripravljava stvari, ki bodo pozitivno predstavile našo dejavnost, Jurij je bil že na pripravljalnem sestanku za to konferenco, dva meseca pa sva že v kontaktih in urejanju delovnih zadev glede tega dogodka.

Moram pa povedati, da je bil še kdo naprošen, da sodeluje ali celo prevzame tole, vendar žal pač ni bilo pravega odziva.
To pa je že lahko stvar neke druge teme, v kateri bi se pogovarjali, če kaj naredimo za naše skupno dobro, pričakujemo pa, da bo kdo naredil namesto nas ali pa, da se bodo stvari same izpeljale in rešile v naše dobro.

Lep pozdrav
Srečko
SrečkoJ
jastreb
 
Posts: 311
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby jurijf » Mon Feb 16, 2015 12:52

Zdravo!

Da bom konsistenten: Torej osebno še vedno mislim to, kar sem rekel, vendar v smislu razsvetljenstva se bom boril za to, da imajo tudi drugi svoja mnenja, poslanstvo ZPLS pa je navsezadnje podpora osnovne aktivnosti svojih članov.

Kaj si mislim o JP je eno, kako predstaviti sistem, kako je organizirano testiranje JP in JZ, kako deluje sistem V EU pa nekaj drugega.
Ne glede na to, če se pričkamo z državo o registraciji, je ravno predstavitev kako smo organizirani izven okvirov tradicionalne aviacije nujna, če hočemo doseči to kar želimo in moramo.

Torej predmet konference je predstavitev, kaj počnemo, kako se to odraža na področju varnosti, katere standarde smo/so uspeli vzpostaviti in uveljaviti, zakaj deluje tak sistem in ne drugačen itd.

LP

Jure
PS
CC in CCC sta še vedno kamen spodtike :-), EN 926/2 pa predmet izboljšav
User avatar
jurijf
jastreb
 
Posts: 334
Joined: Wed Apr 12, 2006 7:13
Karma: 6

Re: Konferenca o varnosti...

Postby MTC » Fri Feb 20, 2015 1:41

@Jurij, hvala za pomirjujoče besede.

Očitno tukaj res ni nobenega problema, saj si večina od nas že od nekdaj želi imeti odvetnika, ki nas bo v primeru pravde najprej v javnih medijih označil za krive, nato pa se skliceval na osebno razsvetljenstvo ker si drzne mazati roke z nami in nas braniti.

Srečko, pamet v roke.

LP,
Matic
MTC
sokol
 
Posts: 156
Joined: Mon Sep 12, 2005 13:20
Location: Kranj
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby edo » Fri Feb 20, 2015 12:44

Glej ga zlomka, povsem slucajno se je zopet pojavil iz naftalina. Kaj si nekdo misli o JP in kako predstavlja to panogo sta zelo odvisna dogodka, kar v tem primeru in v vseh ostalih kjer je JF zastopal JP zal ni ugodno za JP. Res skoda, mnenja sem, da taksnih stvari nebi smeli dopuscati in varjamem, da imamo dovolj kompetentnih ljudi z bolj primernim odnosom do JP!!

Edo
edo
galeb
 
Posts: 61
Joined: Wed Aug 29, 2007 11:07
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby SrečkoJ » Fri Feb 20, 2015 12:56

Jurij je pred tednom dni v »pismih bralcev« ostro in strokovno odgovoril na objavljen članek Jožefa Slane, bivšega zaposlenega na Sektorju v letalstvu, ki je vsevprek pljuval po JP in JZ. Ja, naredil je to v svojem imenu, vendar smo se tudi v vodstvu ZPLS strinjali z objavo njegovega članka, ki nam ga je prej poslal v vpogled. In če ne bi bilo Jurija, bi verjetno Srečko porabil še en večer, poleg vseh ostalih v zadnjih štirih mesecih, za sestavljanje podobne zadeve.


Zasluga, da smo prišli do tega, kar trenutno pomenimo, je seveda tudi v delu vseh, ki so v vseh letih zgodovine naše zveze sodelovali in pomagali pri delu zveze na raznih področjih. Kljub temu, da se porabljen čas, telefon in bencin ni nikjer ovrednotil, je bilo to delo vezano predvsem na ljubezen do prostega letenja in zavedanje, da bi naj vsak poskušal pomagati k temu, da imamo razmere urejene tako, da lahko to dejavnost izvajamo v varnih in urejenih okvirih. Ustvarili so pogoje, da lahko rečemo, da je temu tako.
Tako vabimo tudi vse podobno misleče, da s svojo pomočjo pomagajo pri kateri od mnogih zadev, s katerimi se moramo ukvarjati pri delovanju zveze. S soljenjem pameti na forumih to kaj prida ne bo pomagalo.
Zelo bomo veseli številčne udeležbe na sestankih ter pripravljenosti sprejetja različnih nalog iz področij, ki jih je veliko.

Srečko in še kdo drug verjetno ne rabi nasveta »pamet v roke«. Pamet v roke potrebujejo v prihodnjih mesecih in seveda tudi kasneje predvsem tisti, ki s svojimi dejanji, predvsem letenjem z neupoštevanjem predpisov o zračnem prostoru podirajo vse, kar si zveza s svojim delom prizadeva.

V razmislek pa še citat iz maila, ki mi ga je poslal Maticev društveni kolega Igor, ki je vodil in opravil ogromno dela pri odlično izvedeni lanski zaključni prireditvi v Kranju, zelo aktivno pa je bil v naših mesecih vključen tudi pri naših dejavnostih glede spornega pravilnika:

»Vloga ZPLS bo v resnici morala biti zelo jasna, transparentna, funkcionalna in navzven in navznoter prepoznana kot tista, ki koordinirano/načrtno/sistemsko (z vizijo in s cilji) strmi in deluje k oblikovanju okolja, ki bo omogočala pogoje za razvoj prostega letenja (v sobivanju z ostalimi, s katerimi si delimo nebo in vzletno/pristajalne površine).
Zato - da notranji "serjejo", da ZPLS nič ne naredi (in se pojavljajo zgolj na PG forumih v oblikah tračmojstrov/ne da bi pri tem karkoli sami naredili), zunanji pa, da smo horda neodgovornežev, ki zgolj smetijo nebo in tratijo helikopterski kerozin, ter vratne opornice - smo kar sami krivi. Bo treba delovat v obe smeri. Navzven in navznoter. Z dejanji in obveščanjem. Z motiviranjem, spodbujanjem, dobrimi zgledi, pozivi k akcijam in argumentiranimi kritikami ali celo (včasih) stiski v kot (javno mnenje ipd). «

LP
Srečko
SrečkoJ
jastreb
 
Posts: 311
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby SrečkoJ » Fri Feb 20, 2015 13:09

Še en naporen dan, ki bo verjetno dodal še en majhen kamenček k naši prepoznavnosti, je za nami, oziroma za mano, Juretom ter predstavniki nekaterih društev, ki so bili prisotni.
Prisotnih je bilo okoli 80 udeležencev, med njimi vodja Sektorja za letalstvo, v.d. direktorja Javne agencije za civilno letalstvo, gostje iz Hrvaške iz njihovega Sektorja za preiskovanje nesreč, Letalske zveze Slovenije, predstavniki policije, gorske reševalne službe, Pipistrel, aeroklubi, društva,… Bilo je veliko predstavitev in referatov, med njimi bi izpostavil tri:

- - V naši predstavitvi je bila najprej predstavljena zgodovina zveze, naši cilji in naloge ter predstavitev opreme in EN testov, kar je bilo predstavljeno tudi v video obliki. Nato smo predstavili našo analizo statistik nesreč s strani GRS s poudarkom na razmerje domači-tujci, ter statistiko nesreč nemške zveze DHV. Nazorno smo prikazali vse naše dejavnosti, ki jih izvajamo na področju varnosti (informacijske table, AVP postaje, šolanje, zloženke, revija Ikar, predavanja, dnevi ZPLS, pomoč društvom pri registraciji, sodelovanje z Javno agencijo za civilno letalstvo, EHPU, LZS, GRS, spletna stran, kodeks prostih letalcev.…)
Jurij je predstavitev opravil zelo strokovno, tako da smo se prav zares predstavili kot organizirana, strokovna organizacija. Pokazali smo tudi da je izdelava in testiranje naših letalnih naprav urejeno z evropskimi standardi, ter da nam je skrb za varnost ena glavnih nalog in da smo še posebej zaskrbljeni nad varnostjo letenja nekaterih tujcev, ki prihajajo k nam.

- - Predstavnik policije je predstavil organiziranost policije v primeru nesreč in incidentov. Predvsem se je lotil tudi tematike nesreč pri prostem letenju in izpostavil problem slabega nadzora nad nekaterimi tujimi šolami, ki pridejo k nam. Pokazal je video posnetek kamere pilota, ki so ga dobili od staršev poljskega tečajnika, ki se je smrtno ponesrečil na Kobariškem Stolu. Vidi se, da je bil to začetnik na nivoju našega tečajnika po osnovnih vajah v začetniškem tečaju. Bila je termika sredi dneva s severno tendenco vetra. Predvsem zadnji del posnetka, po padcu na pobočje, je bil za vse zelo srhljiv.

- - Kontrolor iz Kontrole zračnega letenja je predstavil njihovo delovanje in primer velike neumnosti iz prakse. Pilot jadralnega letala, sicer eden naših najboljših, ki se je spravil leteti SLO trikotnik in je kršil vse, kar je bilo mogoče, pred vrnitvijo iz Dolenjske v Lesce pa v TMA-ju nabiral višino tik pod tremi potniškimi letali, ki so prihajala v pristanek in iz katerih je bil tudi opažen. Vse to seveda zavestno in brez javljanja kontroli letenja.
Kontrola zračnega letenja je zaradi takšne kršitve, oziroma incidenta, sedaj predlagala Javni agenciji za civilno letalstvo, da uvede transponder kot obvezno opremo za jadralna letala.
Nazorno so nam s programom SeeYou prikazali tudi, kako nevarno je letenje predvsem znotraj robov TMA področij.


Pred nami so dnevi, ki smo jih nestrpno čakali. Lepi dnevi za svobodno in polno užitkov letenje, ki pa naj bo v skladu s pravili. Mi, kot vodstvo zveze, smo v zadnjih mesecih naredili vse kar je bilo v naši moči. Zavedajmo se, da smo opazovani. Eno dejanje potegne za sabo vrsto drugih. Tudi mediji so zelo hitri, še posebej, ko je govora o varnosti.
Tu mislim predvsem na kršitve pri letenju. Primer iz konference v slučaju kršitve z jadralnim letalom nazorno pokaže, da tudi pri kakšnem našem prekršku državni organi ne bodo stali križem rok in da bodo s striktnimi omejitvami ali zahtevami poskrbeli za zaščito letalskega prometa in varnosti.

Politika glede pravilnika o registrskih oznakah se bo oblikovala konec leta, usoda je v naših rokah. Z našim delom, predstavitvijo argumentov, dopisi, sestanki, povezavo z mediji, itd., smo se postavili v vlogo enakopravnega sogovornika ter si pridobili ugled in odlično izhodišče za dogovor in rešitev, katero si želimo.


Za UO ZPLS:
Srečko Jošt
SrečkoJ
jastreb
 
Posts: 311
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby edo » Fri Feb 20, 2015 13:26

Spostovani Srecko,
nihce nima namena nikomur odvzemati medalij, ki si jih je, si jih in si jih bo pripenjal vsled zaslug za opravljeno koristno delo. Sem pa mnenja, da ni narobe opozarjati in izrazati lastno mnenje. Argument v prid opozorilom je tudi v prvi alineji PS jurijaf, ki reflektira privoscljivost in konfliktnost. Nekateri pac ne morejo iz svoje koze. Poleg tega to, da nekdo "dela" se ne pomeni, da ostali, ki ne "delamo" ne smemo izrazati svojih mnenj, ce tudi jih nekateri od tistih, ki "delajo" oznacujejo kot "notranje sranje". Slednje pac ni zadovoljiv argument, da bi po mnenju tistih ki " delajo" nehali " srati".

Pa veliko uspeha se naprej!!

Lep pozdrav,
Edo
edo
galeb
 
Posts: 61
Joined: Wed Aug 29, 2007 11:07
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby SrečkoJ » Fri Feb 20, 2015 14:04

Pozdravljen Edo,

glede tematike o tekmovalni sceni v prostem letenju, katera se v zadnjem času z določenimi pravili ureja, je bilo že menda veliko spregovorjenega in napisanega na forumih.
Tu ste se razhajali v mnenjih in mogoče je bilo takrat res napisanega preveč "tinte". Ste skoraj sosedje, pa boste o tem, to je izmenjavi mnenj, mogoče raje kaj več ob kakšni pijači, kot pa v temah na forumu.

Tukaj je stvar v naslovu teme zapisana, to je konferenca o varnosti. Jure je bil eden redkih pripravljenih to izvesti, ima dovolj izkušenj in znanja glede predavanj, stvar pa sva nato tudi skupaj pripravljala v zadnjem tednu.
Dobro in strokovno predstavitev lahko potrdijo prisotni predstavniki JP in JZ društev. Tudi s strani predstavnikov državnih oblasti, ter vodje konference g. Stojčevskega smo dobili priznanje in pozitivno začudenje nad našim organiziranim delom glede tako majhnega števila članstva v primerjavi z zvezami ostalih večjih držav, ki opravljajo te stvari profesionalno.

Medalj si doslej ni nihče pripenjal in si jih tudi zdaj ne, prav pa je, da se omeni da imamo neko zvezo, ki nas lahko zastopa in je bila ustvarjena v dolgih letih dela. Zaenkrat pa hvala Juretu za izpeljavo ob tem dogodku in hvala vsem, ki bodo še kakorkoli pomagali pri delu na sceni JP in JZ.

Lep pozdrav
Srečko
SrečkoJ
jastreb
 
Posts: 311
Joined: Thu Nov 24, 2005 13:26
Karma: 0

Re: Konferenca o varnosti...

Postby valhun » Fri Feb 20, 2015 21:23

Pozdravljeni.

Najprej zahvala vsem, ki ste kakorkoli sodelovali na konferenci in le upamo lahko, da bodo vaše besede uslišane tudi strani zbirokratizirane uprave te naše ljube deželice.
Bi pa si želel navedene predstavitve ogledati tudi sam, zato me zanima, ali je možno le te videti tudi preko spleta.

Hvala in LP, Jože
valhun
kanja
 
Posts: 271
Joined: Sun Oct 02, 2005 22:52
Location: Slamna vas 12
Karma: 1

Re: Konferenca o varnosti...

Postby MTC » Fri Feb 20, 2015 22:12

Srečko,

z vsem spoštovanjem, a tvoj zgornji odgovor se mi zdi po eni strani nepotrebno užaljen, po drugi strani pa popolnoma neprimeren glede na tvojo pozicijo. Razloge, zakaj tako mislim, je podal že Edo, tako da se ne bom ponavljal.

Ker očitno nočeš ali ne moreš razumeti bistvo izpostavljenega problema, sem pripravljen vložiti čas in narediti anketo, kakšno podporo uživa Jurij v JP delu ZPLS kot zagovornik JP.

Preden to storim, bi rad od tebe zagotovilo, da boste glede na rezultate ankete ustrezno odreagirali.

Matic

P.S. Edo, hvala za napisano.
MTC
sokol
 
Posts: 156
Joined: Mon Sep 12, 2005 13:20
Location: Kranj
Karma: 0

Next

Return to Varnost pri letenju (Safety and Incidents in flight)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /var/www/vhosts/paragliding-slovenia.si/httpdocs/mkportal/include/PHPBB3/php_out.php on line 33: Creating default object from empty value


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...