Poglej nove vpise na foumu za zadnji dan ali zadnjih 7 dni.

Novice

Novice->Tekmovanja   
DRŽAVNO PRVENSTVO V NATANÈNOSTI PRISTAJANJA

Konec prejsnjega tedna se je odvijalo drzavno prvenstvo v natancnem pristajanju z jadralnimi padali.
Po sestih tekmovalnih serijah je slovenski državni prvak za leto 2009 postal Tone Svoljšak, ki je bil s skupno 35cm boljši od Dušana Šetine in Matjaža Ferarièa. V odprti konkurenci je bil najboljši Anglež Andy Shaw, ki je bil s 30 cm zmagovalec oprtega državnega prvenstva. Drugi je Tone Svoljšak pred Dušanom Šetino, Hizdrijem Gubetinijem (Kosovo) in Seadom Francom (Èrna gora). Na tekmovanju je nastopilo 41 tekmovalcev iz 9 držav.od prevc, Ponedeljek, 02 Marec 2009 04:05, Komentarji(0), Preberi vse
NOVA TEAM MEETING – SLOVENIJA 2009

nova Z namenom, da pilotom razširi obzorja, podjetje NOVA vsako leto organizira »team meeting«, katerega se udeležijo piloti, ki zastopajo znamko NOVA.

Tokrat bo sreèanje potekalo v Sloveniji, natanèneje na Lijaku in sicer od 20.02. - 22.02.2009. Poleg team pilotov iz vsega sveta bodo prisotni tudi vsi glavni možje podjetja (šef Wolfgang Lechner, konstruktor Hannes Papesh, tehnièni vodja Peter Mack, legenda Toni Bender in testni piloti).

Na Lijaku boste torej imeli priložnost pobližje spoznati NOVO in si mogoèe celo odprli možnost, da tudi sami postanete del ekipe.

In kakšni so pogoji za vstop v NOVA team?  Ker TEAM temelji na pozitivnem duhu, za vstop niso pogoj rezultati na tekmah, ampak neka pozitivna želja po letenju in ekipnem delovanju, prednost pa imajo tisti, ki že letijo na novinih padalih.

Lepo vabljeni na Lijak

Misty Dule ;)

 
od MistyDule, Torek, 17 Februar 2009 11:07, Komentarji(2), Preberi vse
Heroic coldness

susa Zaradi napovedane burje se je tekmovanje preselilo iz Buzeta na Lijak. Udeležilo se ga je okoli 50 tekmovalcev. Mislim, da bi se vsi strinjali, da je bil naziv tokratnega tekmovanja pravi (Heroic Coldness), saj nas je zeblo kot že dolgo ne. Od dveh naèrtovanih dirk je bila izpeljana samo ena, saj v nedeljo, kljub sonènemu dnevu, dirke ni bilo mogoèe izpeljati zaradi premoènega vetra.

Zmagovalec najbolj mrzlega tekmovanja je tako postal Primož Suša (MACpara Magus6), sledila sta mu Borut Hafner (MACpara Magus6) in Urban Valiè (NIVIUK Icepeak proto). V serijskem razredu je zmagal Tilen Ceglar (NIVIUK Peak).

Komentarje prvo uvršèenih pa si lahko ogledat tukaj: VIDEO linkod MistyDule, Ponedeljek, 16 Februar 2009 14:35, Komentarji(0), Preberi vse
XC open world series - Manilla

seriesKonec tega tedna, natanèneje 14. februarja se bo v Avstralskem mestu Manilla prièelo tekmovanje XC open world series . Prizorišèe tekmovanja se nahaja v državi New South Wales približno 500 km severno od Sydneya. Na tekmovanju, ki bo trajalo do 21 . februarja bodo nastopili tudi štirje tekmovalci iz Slovenije: Toni Pljakoski (Kovk Ajdovšèina), Miha Mlakar (Luftmandlc tekmuje za društvo Viharnik Cerkno), Matej Belèiè (Kumulus Bela krajna) ter Ivan Laharnar (Viharnik Cerkno).

Na tekmovanju je prijavljenih 107 pilotov iz veè kot 30 držav sveta, imelo pa bo 8 tekmovalnih dni. Naèin tekmovanja je malo drugaèen kot smo ga vajeni na standardnih tekmovanjih (dirkah) in sicer se leti v prosti razdalji, (brez vnaprej doloèenih obratinih toèk) kar pomeni, da vsi piloti vzletijo iz istega vzletišèa in potem leti vsak svojo pot in vsak svojo dolžino, ki si jo izbere sam. Toèkovanje poteka glede na dolžino leta. Pilot z najdaljšim letom dneva dobi 1000 toèk in navzdol. Rezultati se štejejo v štirih razredih, kar naredi tekmovanje še bolj zanimivo. Prvi razred je rekreativni razred ENB (Ivan Laharnar), drugi je športni razred ENC (Toni Pljakoski), tretji je serijski razred END (Matej Belèiè) ter èetrti, odprti razred kamor sodijo padala brez testov (Miha Mlakar).

V enem letu se odvijejo tri taka tekmovanja po celem svetu. Letos bo naslednje tekmovanje osmega avgusta v Bolgariji ter 30. avgusta v Španiji. Zmagovalec celotnega pokala pa bo znan po zadnji tekmi . Seveda pa so zagovalci proglašeni ter odlikovani tudi na posameznih tekmovanjih.

Uradna stran tekmovanja je tukaj: http://www.xc-open.org, blog ki ga pišejo naši fantje  in na katerem boste lahko navijali pa si lahko preberete tukaj http://xcopen.blogspot.com/ . Reporti v anglešèini: http://flygirl.co.za/od Iv@nl, Petek, 13 Februar 2009 04:05, Komentarji(0), Preberi vse
Paragliding winter cup - HEROIC COLDNESS

buzetPrihodnji vikend (14.-15.02.09) se nadaljuje serija winter cup-a, tokrat z imanom HEROIC COLDNESS. Štartno mesto je rezervirano na Buzetu, ki bo v Juliju gostilo tudi svetovni pokal (PWC). Prav zato bo sedaj veèina tekmovalcev izkoristila to tekmo tudi za trening saj je že sedaj prijavljenih veè kot 70 tekmovalcev iz razliènih držav. Tekma bo zelo zanimiva, kajti reprezentantje so iz Mehike prišli zelo ogreti in napovedujejo težek boj za sam vrh. Veè o samem tekmovanju lahko spremljate na http://www.slo-paragliding.com oz. na to temo poteka tudi debata na foromu.

Zaradi vremenskih pogojev se tekma iz Buzeta prestavlja na LIJAK
in v njam njam.od MistyDule, Sreda, 11 Februar 2009 18:35, Komentarji(0), Preberi vse
Svetovno prvenstvo Mehika - Aljaž Valiè osvojil bronasto kolajno

AljažTe dni so bile vse oèi uprte na svetovno prvenstvo v hitrostnih preletih z jadralnimi padali, ki je potekalo v mehiškem letoviškem mestu Valle de Bravo. Od 151 pilotov iz 43 držav je naslov svetovnega prvaka osvojil Švicar Andy Aebi  pred rojakom Stefanom Wyssom ter tretjeuvršèenim Aljažem Valièem iz Slovenije. V ženski konkurenci je naslov osvojila Elisa Houndry iz Francije pred Keiko Hirako z Japonske in Anjo Kroll iz Švice. Ekipno je Slovenija zasedla prav tako tretje mesto, za prvouvršèenimi Èehi ter drugimi Italjani.

Tekmovanje je potekalo od 22. januarja in je obsegalo kar 10 letalnih dni. Slovenski reprezentantje so se na tekmovanju borili kot še nikoli doslej, kar nam pove tudi odlièen uspeh Aljaža, saj je to najveèji dosežek slovenskega jadralnega padalstva na svetovnih prvenstvih v zgodovini tega športa pri nas. Ostali èlani pa so se uvrstili: 24. mesto Urban Valiè, 38. Primož Podobnik ter 40. Gašper Prevc.

Po reportažah razliènih pilotov, ki smo jih lahko brali, je bilo tekmovanje zelo naporno in zahtevno, saj so bile razmere za letenje v Mehiki zelo moène, kar je botrovalo tudi temu, da se je na prvenstvu smrtno ponesreèil Švicar Stefan Schmoker. Ostale nesreèe so se po veèini konèale z izmetom rezervega padala in brez poškodb.

Posamezne preizkušnje so bile dolge od 74 km pa vse do 117 km. Vsak tekmovalec, ki je na vseh preizkušnjah priletel do cilja, je na tem prvenstvu v zraku prejadral veè kot 50 ur. Tisti, ki smo prvenstvo spremljali od doma, smo zelo težko èakali na zadnjo preizkušnjo in držali pesti za poèasnost Aebija in Wyssa in zelo hitro ter taktièno letenje za Aljaža. Zadnja dirka pa je bila zaradi nesreèe na štartu prekinjena in tako so obveljali vèerajšnji rezultati.

Èestitke vsej slovenski ekipi!

Naslednje veliko tekmovanje, to je evropsko prvenstvo, bo od 23. maja do 5. junija 2010, svetovni pokal pa se zaène 21. marca v Braziliji.od Iv@nl, Sobota, 07 Februar 2009 08:20, Komentarji(0), Preberi vse
Enajsto svetovno prvenstvo - Mehika 2009

mexicoKomaj se je stara sezona letenja poslovila od nas, že je pred vrati nova. Pri nas se dolgi preleti in napeta tekmovanja še niso prièela èisto zares, zato pa bomo naslednjih štirinajst dni lahko navijali za našo reprezentanco, ki se bo borila za toèke na enajstem svetovnem prvenstvu v mehiškem letoviškem mestu Valle de Bravo , ki leži na obali jezera približno 150 km zahodneje od Mexico City. Tekmovanje v hitrostnih preletih z jadralnimi padali se bo z uradnim treningom prièelo danes, 23. januarja in bo trajalo vse do šestega februarja.

Od zadnjega svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Avstraliji sta minili že dve leti in naši reprezentanci ni ostala prav v dobrem spominu, saj so pred tekmovanjem napovedali precej boljše rezultate, kot so jih na koncu dosegli. Èe pogledamo potek tega tekmovanja lahko tudi vidimo, da je bilo v Avstraliji vsega skupaj samo pet tekmovalnih dni od štirinajstih. Vzrok za slabe uvrstitve fantje predvsem pripisujejo šibkim pogojem in popolnoma drugaènimi razmeram, kot so jih vajeni v naših krajih. Kljub temu so na zadnji tekmovalni dan pokazali, da so sposobni poseèi po visokih mestih, saj je Aljaž Valiè zmagal, na drugem mestu mu je sledil Gašper Prevc, uspeh pa je dopolnil Urban Valiè s petim mestom. Po konèni razvrstitvi je bil Aljaž Valiè na desetem mestu, presenetil je Stojan Kranjc s 35. mestom, ostali pa so zaostali za naèrti in bili za prvimi petdesetimi. Ekipno je reprezentanca zasedla èetrto mesto.

Pustimo sedaj Avstralijo in se vrnimo v Mehiko. Na tekmovanju bo nastopilo 151 tekmovalcev iz 43 držav. Slovenske barve bodo zastopali štirje piloti: Brata Aljaž in Urban Valiè (Kovk Ajdovšèina ), Primož Podobnik (Polet Nova Gorica ) in Gašper Prevc (Krokar Železniki ). Na žalost letos nimamo predstavnice nežnejšega spola, s èimer bi dopopolnila kvoto maksimalnega števila tekmovalcev, 4+1.

Aktualni svetovni prvak je Bruce Goldsmith iz Velike Britanije v ženski konkurenci pa Èehinja Petra Slivova. Na lanskoletnem svetovnem pokalu pa je na najvišji stopnièki stal Švicar Andy Aebi, kar nakazuje, da bo boj za novega svetovnega prvaka zelo trd. Tudi Slovenija se v lanskem letu na svetovnem pokalu lahko pohvali z odlièno uvrstitvijo Urbana Valièa, ki je zasedel èetrto mesto, sledil mu je Gašper Prevc na devetem in Aljaž Valiè na trinajstem, zato na tem svetovnem prvenstvu vsi potihem upamo tudi na uspeh slovenske reprezentance.

Uradna stran svetovnega prvenstva je http://www.pwmex2009.com, dnevna poroèila, ki jih bodo pisali naši tekmovalci iz tekmovanja, boste lahko spremljali na spletni strani ZPLS . Kako na tekmovanju nastopajo druge reprezentance pa si boste lahko prebrali na naslednjih povezavah: Hrvaška , Avstralija, Belgija, Kanada, Velika Britanija, ZDA, Argentina , Portugalska, Italija . Tukaj pa so še blogi posameznikov: Mads Syndergaard (Danska), Mark Hayman (Velika Britanija), Nicole McLearn (Kanada), Robert Aarts (Finska), Rob Sporrer.

O tekmovanju pa lahko razpravljate tudi na našem forumu .

 
 
od Iv@nl, Petek, 23 Januar 2009 03:21, Komentarji(0), Preberi vse
La Palma prePWC konèan

vetrna vreèaNa otoku La Palma se je v soboto 12. decembra konèalo predsvetovno prvenstvo in španska liga v hitrostnih preletih z jadralnimi padali.

Kot smo že prejšnji teden poroèali, sta se tekmovanja udeležila tudi dva slovenska pilota: Damjan Èretnik in Toni Pljakoski. Razmere za tekmovanje pilotom niso bile ravno najblj naklonjene, saj so jih skozi cel teden spremljale zelo nizke baze oblakov in moèan veter, kar za ta otok niti ni niè kaj nenavadnega.

Organizatorju je v celem tednu uspelo izpeljati tri hitrostne preizkušnje v katerih je otožko termiko najbolje izkoristil Španec Lee Paul Garcia pred rojakom Juanom Carlosom Martinezom in Nemcem Rüdiger Gördes.

Naša dva tekmovalca kljub temu, da sta bila zadovoljna z letenjem ni uspelo pridobiti toèk za visoko uvrstitev, èeprav je na prvi preizkušnji kazalo, da bo Damjan mešal štrene med prvo deseterico, saj je v cilj priletel kot sedmi. Na drugi je preizkušnjo celo povedel, vendar so ga zaradi nepravilno obrnjene prve obratne toèke diskvalificirali in veselja je bilo konec. Da Damjan spada med favorite pa je dokazal na tretji in hkrati zadnji preizkušnji, ko je zasedel 13. mesto.

Na koncu tekmovanja, med 68 nastopajoèimi iz desetih držav je Damjan zasedel 21. mesto, Toni pa 52.od Iv@nl, Ponedeljek, 15 December 2008 02:50, Komentarji(0), Preberi vse
Pargliding winter cup - 1. dirka

Vèeraj se je zakljuèila prva tekma za paragliding winter cup. Razmere kljub petkovi dobri napovedi vendarle niso bile ugodne za letenje. Po sobotnem deževju so bila polja povsem namoèena, visoka oblaènost sredi dneva pa je ubila še zadnji preostanek termike, ki je bil Lijaku namenjen ta dan. Od napovedanih 2000 metrov višine ni bilo niè, boriti se je bilo potrebno prav za vsakega.

Najveè sta jih nabrala Tomaž Eržen in Dušan Orož, ki sta kot edina obrnila obratno toèko na Vitovskem hribu.  Vsi ostali so se borili okoli štarta in so ostali v radiju 5km okoli štarta, kar je minimalna razdalja tega dne - za veljavnost tekme jo mora preleteti vsaj en tekmovalec, tako da imamo rezultate:

1. Tomaž Eržen
2. Dušan Orož
3. prav vsi prisotni....

Za skupni seštevek PARAGLIDING WINTER CUP-A se tekma normira na 500 toèk, kar pomeni da zmagovalec dobi 500, vsi ostali pa nekaj manj.


od Iv@nl, Ponedeljek, 08 December 2008 14:44, Komentarji(0), Preberi vse
Pre PWC La Palma

palmaNa otoku La Palma se bo v soboto prièelo tekmovanje, ki šteje za predtekmovanje PWC ter zakljuèek Španske lige. Na tekmovanju bosta nastopila tudi dva slovenska pilota in sicer: Toni Pljakoski ter Damjan Èretnik.

La palma je otok, ki leži v otoèju Kanarskih otokov. Sezona letenja na otoku je skozi celo leto, najboljši pogoji pa so od septembra do maja. Tekmovanja, ki je razreda FAI 2 se bo udeležila vsa španska elita, ter nekateri posamezniki iz ostalih držav sveta, pretežno pa iz Evrope.

Toni in Damjan sta se danes po telefonu že oglasila iz otoka, kjer pa sta tudi že okusila tamkajšne vetrove ter termiko. Oba sta s prvim dnevnim izkupièkom letenja kar zadovoljna.

Glede na vremensko napoved bodo tekmovalci s tekmovanjem lahko prièeli v soboto in se potegovali za FAI toèke. Za navijanje in podporo našima tekmovalcema je na forumu že odprta tema. Uradno spletno stran tekmovanja pa najdete na tej povezavi http://lapalma.parapente.net/ .od Iv@nl, Petek, 05 December 2008 02:42, Komentarji(0), Preberi vse
Prva preizkušnja za winter cup odpovedana

Zaradi zelo slabe vremenske napovedi je prva preizkušnja PARAGLIDING WINTER CUP-A , ki bi morala biti ta konec tedna, žal odpovedana.

Druga preizkušnja je po koledarju napovedana šestega in sedmega decembra na Kovku.

od Iv@nl, Četrtek, 27 November 2008 19:46, Komentarji(0), Preberi vse
Paragliding winter cup

winter cupPARAGLIDING WINTER CUP je jadralnopadalsko tekmovanje, ki bo potekalo na Primorskem (Nova Gorica, Ajdovšèina) in v Buzetu (Hrvaška). Tu razmere v nasprotju z veèino ostale Evrope tudi v zimskem èasu omogoèajo izvedbo jadralnopadalskih preletaških tekmovanj s tekmovalnimi disciplinami od 30 km do tudi 100 km zraène linije!

Ideja pokala je stara že veè kot deset let, porodila pa se je jadralnim padalcem iz kluba KLV Vrhnika , ki so v zimskem èasu organizirali nekaj klubskih tekmovanj pod imenom ZIMSKA LIGA. V naslednjih letih so se jim pridružili še drugi padalci iz Slovenije in s Hrvaške. Tekmovanje  je bilo vseskozi neuradno in je služilo predvsem kot priprava na tekmovanja v naslednji sezoni.  

Lani smo finale zimske lige prviè organizirali uradno, pod okriljem Letalske zveze Slovenije (LZS ) in Svetovne letalske organizacije (FAI ). Tekmovalo je veè kot 50 jadralnih padalcev, med drugim tudi piloti iz Italije, s Hrvaške, z Madžarske, s Èeške in celo s Poljske. Zato smo se letos odloèili, da postane tekmovanje uradno in prepoznavno v Evropi. Poleg domaèih tekmovalcev, ki so trenutno eni izmed najboljših v tem športu (brata Valièa iz  Ajdovšèine, Primož Podobnik iz Nove Gorice), so nam udeležbo obljubili tudi nekateri tuji  tekmovalci z vrha svetovne jadralnopadalske lestvice, tako da bo PARAGLIDING WINTER CUP tudi s tekmovalnega vidika na zelo visoki ravni (tekme se bo npr. udeležilo kar šest od desetih najbolje uvršèenih pilotov zadnjega tekmovalnega dneva svetovnega pokala v Braziliji).  Poleg zveneèih imen pa se ga bo udeležilo tudi mnogo mladih in obetavnih jadralnih padalcev, ki lahko v tej moèni konkurenci pridobijo nova znanja in izkušnje tako za samostojno letenje kot tudi za nastope na drugih mednarodnih tekmah v poletnem delu sezone.
 
PARAGLIDING WINTER CUP se bo zaèel z dvodnevnim tekmovanjem konec novembra v Novi Gorici, nadaljeval na Kovku, to bo zadnja tekma v tem koledarskem letu in obenem  tudi zadnja v Evropi. Tople rokavice bodo piloti potrebovali tudi februarja na tekmovanjih v  Buzetu in Novi Gorici, o zmagovalcu pa se bo odloèalo v že malo toplejšem marcu v Buzetu  in velikem tridnevnem finalu v Novi Gorici (26.-28. marca 2009).

Na tekmovanje se lahko prijavite preko sistema SLOCOMPS , ki ga je razvil Rok Golob. V primeru, da nimate toplih rokavic, pa si jih lahko nabavite v spletni trgovini  http://www.fingerheaters.siod Iv@nl, Ponedeljek, 24 November 2008 13:58, Komentarji(0), Preberi vse
World cup series 2008 - Reunion

reunionNa francoskem otoku Reunion v Indijskem oceanu se je vèeraj zakljuèilo tekmovanje v hitrostnih preletih z jadralnimi padali ( world cup series 2008 ). Med veè kot 50 piloti sta se za toèke potegovala tudi Primož Podobnik in Urban Valiè iz Slovenije.

Tekmovanje, ki je trajalo od petega do desetega novembra, na katerem je bilo izpeljanih štiri od petih preizkušenj je osvojil, Jérémi Lager, pred rojakom Jean-Ba Berlioux iz Francije ter Urbanom Valièem iz Slovenije. Primož podobnik se je uvrstil na deveto mesto.  

Èestitke obema fantoma, saj sta ekipno vsak dan osvojila prvo mesto.


od Iv@nl, Torek, 11 November 2008 13:57, Komentarji(0), Preberi vse
Svetovni pokal v natanènem pristajanju na Japonskem

 V nedeljo 2.11 se je v japonskem Asagiriju pod goro Fuji konèal Svetovni pokal v natanènem pristajanju z jadralnimi padali. Na zadnji tekmi so kljub dobrim rezultatom domaèinov, po šestih opravljenih serijah slavili izkušeni Evropejci.

Zmago je slavil Srb Zoran Petroviè z 16 cm, pred Matjažem Ferarièem iz Slovenije z 20 cm zaostanka. Vlado  Jankoviè iz Srbije pa je z 91 cm zasedel tretje mesto. Med deseterico najboljših se je uvrstil še Rafael Kerin na šesto mesto ter Dušan Gorenc na osmo.

S to tekmo se je konèal tudi letošnji svetovni pokal v tej disciplini, ki pa ga je po šestih tekmah osvojil Matjaž Ferariè. Ekipno je zmagovalec Èuk Dravograd. Veè podrobnosti o tekmi in konèni rezultati, ko se fantje vrnejo domov.
Rezultate posamièno pa si že lahko ogledate na http://www.pgawc.org
 
Èestitke!od Iv@nl, Ponedeljek, 03 November 2008 15:10, Komentarji(0), Preberi vse
Ošven - Svetovni pokal v natanènem pristajanju z jadralnimi padali

ferarièNa Koroškem natanèneje v Ošvenu se je ta vikend odvijala predzadnja tekma za svetovni pokal v natanènem pristajanju z jadralnimi padali. Tekmovanja se je udeležilo 46 tekmovalcev iz 11. držav od tega 14 slovencev.

Prijetno preseneèenje je Lintvar racing team, ki je že v svojem prvem nastopu v Svetovnem pokalu osvojil 5. mesto, posamièno pa je njihov èlan Bojan Gaberšek osvojil 8. mesto. Štiri opravljene serije so bile konstanten boj med prvimi štirimi tekmovalci in na koncu so centimetri odloèali o stopnièkah. Za Jovanoskega in Tzvetanova je bila usodna 3. serija. Ferariè si je odloèilno prednost pripravil z zadnjim letom, ko je pohodil èisto nièlo. Na stopnièkah so torej stali: Matjaž Ferariè kot zmagovalec pred Zoranom Petrovièem iz Srbije in Martin Jovanoskim iz Makedonije.

Ekipna tekma, je bila nadaljevanje letošnjega boja med slovenskimi Èuki iz Dravograda in Makedonci iz Reko teama. Domaèini so bili boljši, bolgarski Pernik pa je bil tretji.

V skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala pa Martina kot vodilnega in Matjaža loèijo le 3 toèke. Ekipi Èuk in Reko team pa le 1 toèka.

Zelo zanimiv bo zakljuèek sezone, ki se bo 1. novembra odvijal na Japonskem.

Ostale rezultate najdete na http://www.pgawc.org/od Iv@nl, Ponedeljek, 06 Oktober 2008 16:55, Komentarji(0), Preberi vse
13 Strani 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Zadnji »


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 


Izdelava spletne strani: E NALOG

Na teh spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o ...